skip to Main Content
0883-374-189 admin@igmbg.org
Здравни проблеми и болести, които обхващаме с профилактика

Здравни проблеми и болести, които обхващаме с профилактика

Тютюнопушене

 • То е причина за около 10% от случаите на смърт от сърдечно-съдови заболявания, параметър, по който България системно е в челните позиции за ЕС. Същевременно волевият отказ не е единствения вариант.

Хранене

 • Диетата има ключов принос за поддържането на оптимално здраве през всички фази на жизнения път на човека. Диети бедни на плодове и зеленчуци, например, доказано повишават риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Алкохолна консумация

 • Въпреки че ограничен прием на алкохол може да има ползотворни ефекти в средна и напреднала възраст, алкохолът е вреден, когато се консумира в прекомерни количества във всички възрасти. Той е отговорен за повечето свързани с вещества умирания и хоспитализации сред хората на възраст 15-34 години, като причинява повече случаи на смърт и хоспитализации в тези възрастова група от тютюна или нелегалните наркотици. В по-голяма възраст алкохолът повишава риска от някои ракови заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, отслабването на ума, депресия, безработица и др.

Ниво на физическа активност

 • Според данните на Евростат  82,7% от българите не отделят никакво време за спорт с оглед подобряване на здравето си, а на практика малка част от останалите спортуват достатъчно, за да извлекат здравни ползи (напр. понижаване на риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания, предотвратяване на появата на захарен диабет и подобряване на контрола над болестта, при вече настъпила такава, подобряване на психическото здраве, повишаване на костната плътност и др.)

Високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания

 • Близо 70% от смъртността в България се дължи на болестите от тази група. Причините за развитието са две групи – генетични и фактори на средата. Но, докато гените не могат да бъдат променени, факторите на средата и ранната диагностика и лечение са под наш контрол. В САЩ, например, тази група болести причиняват „едва“ 25% от смъртността благодарение на значително по-ранна диагностика и лечение.

Наднормено тегло и затлъстяване

 • През 2014 г. 52,8% от българите са били с наднормерно тегло (38,4%) или със затлъстяване (14,4%). За сравнение през 2008 г. 50,6% от българите са имали проблемно тегло – с наднормено тегло са били 39,1%, а със затлъстяване – 11,5%. (НСИ, 2008), т.е. ситуацията се влошава. От друга страна затлъстяването влошава качеството на живота и намалява продължителността му средно с шест до седем години.

Захарен диабет тип 2

 • Към 2010 г. броят на болните от захарен диабет в България се оценява на около 520 хиляди души или 8,3% от населението над двадесетгодишна възраст, като 200 хиляди от случаите не са диагностицирани. Същевременно тази болест, оставена без лечение или без достатъчно активно лечение, води до бавна и мъчителна смърт чрез своите усложнения – ослепяване, увреждане на периферната нервна и съдова система и поява на хронични рани по крайниците, инфаркт, инсулт и др.

ХБЗ и ХБН

 • За хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) можем да говорим, когато е налице бъбречно увреждане, продължаващо три или повече месеца. Най-честите причини за ХБЗ са захарния диабет – 38 % и артериалната хипертония – 28%. В България между 375 000 и 750 000 души страдат от ХБЗ. Данните по света показват, че на 1 млн. население 120 души са с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) – крайният стадий на ХБЗ. В България се предполага, че болните с ХБН са около 9 000. Съвременната медицина все още не може да обърне процеса, но може да го лекува, така че да отдалечи във времето появата на ХБН и нейните усложнения.

Рак на дебелото черво

 • Този рак причинява най-много смърт след рака на белия дроб като са засегнати и двата пола. Същевременно, поради високата си честота в целия свят, този рак е добре проучен, може да бъде предотвратен, а “хванат” в ранен стадий – лекуван с висок успех, достигащ до 100% в най-ранния стадий.

Рак на простата

 • Третата най-честа онкологична причина за смърт сред мъжете в България. Същевременно ранната диагностика е напълно възможна и финансирана от НЗОК.

Рак на гърдата

 • най-честата онкологична причина за смърт сред жените като са засегнати предимно жените над 50 г.

Рак на кожата

 • Простичкият оглед на кожата на рисковите места позволява ранна диагностика на всички подгрупи ракови заболявания на кожата.

Рак на маточната шийка

 • едно от най-честите ракови заболявания сред жените. Предотвратимо и с изключително добра прогноза (почти 100%), ако бъде хванато рано.

Тетанус

 • Болест, с която се заразяваме след нараняване в замърсена с бактерия среда (почти всяка нестерилна среда). Повече от половината от заразените загиват дори с най-съвременните методи на лечение. Същевременно профилактиката чрез редовни ваксинации е с ефективност 100%.

Дифтерия

 • Инфекциозна болест, която се предава по въздушно-капков път и чрез директен контакт. Загиват между 5 и 10% от заразените, но при деца и хора над 40 г. смъртността достига 20%. Ефективността на ваксината е 95% при редовно ваксиниране.

Хепатит Б

 • Инфекциозна болест, причинена от вирус, който разрушава черния дроб. Предава се по кръвен, полов и фекално-орален механизъм. Смъртоносна болест, при която към момента лечението се свежда до потискане на размножаването на вируса. Лечението има множество неприятни странични ефекти. Същевременно болестта може да се предотврати посредством ваксина със съвсем разумна цена и много висока ефективност.

Пневмококови пневмонии

 • Хората в зряла възраст без други болести няма причина да се безпокоят от този причинител. Но децата, възрастните хора, дългогодишните пушачи, хората с диабет и много други подгрупи могат да бъдат засегнати от него. При това точно тези уязвими групи, когато развият пневмококова пневмония, имат многократно по-висок риск от смърт в сравнение с останалите хора, развили тази болест. Ето защо ваксината срещу пневмококи спасява животи.

Орално здраве

 • Всички знаем, че е важно, но колко често посещаваме стоматолога си? Знаете ли, че редовното миене на зъбите намалява честотата на пневмониите почти два пъти? А пневмонията е болест, която убива между 5 и 10% от придобилите я.

Остеопороза

 • В България има около половин милион души страдащи от болестта, като само 5% от тях се лекуват. Същевременно остеопорозата е смъртоносна болест. Оставена без лечение тя неизбежно води до болестни счупвания, най-често на тазобедрената става. 20% от хората с такава фрактура умират в рамките на 6 месеца.

Ракови заболявания на плътните коремни органи и щитовидната жлеза

 • Широк спектър от относително чести заболявания. Една своевременно проведена ехография позволява всички те да бъдат уловени достатъчно рано, че да бъдат лекувани ефективно и щадящо.

Чернодробна ехинококоза (кучешка тения)

 • Нашата страна е една от страните с най-висока честота на това заболяване (паразитът образува в черния дроб кухина пълна с течност, което може да доведе до разнообразни усложнения. Тя расте бавно, но в продължение на много години и може да достигне над 30 см в диаметър.). От друга страна, през последните години навлязоха нови техники за лечение, които успяват да спестят на пациента голямата коремна операция, която беше единственото лечение до скоро. Ултразвуковото изследване на коремни органи е стандартен метод за диагностика на тази болест.

д-р Иван Поляков

Д-р Поляков работи като личен лекар в МКЦ Моят лекар от 2015 г. Дейността му се фокусира върху актуализирането на разбиранията за специалността Обща медицина в България и въвеждането на нови за страната ни подходи за превенция и ранно откриване на болестите. Профилът на д-р Поляков в сайта на Поликлиника България е http://poliklinikabg.com/ekip/d-r-ivan-polyakov/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top
Back To Top