skip to Main Content
0883-374-189 admin@igmbg.org
Как НЕ СИ представяме профилактичния преглед?

Как НЕ СИ представяме профилактичния преглед?

Съгласно Националния рамков договор (с него се уреждат правилата за функциониране на всички дейности финансирани от НЗОК („касата“)), минималната продължителност на профилактичния преглед е 10 минути.

Ясно е, че толкова кратко време е достатъчно само за много повърхностен разговор и съвсем груба оценка на телесните функции. От друга страна НЗОК заплаща на личните лекар между 9 и 12 лв. за профилактичен преглед в зависимост от възрастта на пациента. Ясно е как се стига до там много пациенти да чувстват, че са обгрижени повърхностно и „на конвеир“.

Ние предвиждаме 60 минути за всеки годишен профилактичен преглед.

Много платени (от частен застрахователен фонд или със собствени средства) услуги функционират като пациентът преминава през редица специализирани лекарски кабинети последователно. От една страна това води до значителен разход на време за пациента, от друга води до завишаване на цената.

И в крайна сметка пациентът твърде често си тръгва недообгрижен – всеки специалист обръща внимание само на органите и системата, в които е специализирал, забравяйки, че пред него стои цял човек. Освен това, когато пациентът преминава през поредица от кабинети, често никой от лекарите по пътя не поема ангажимента да обсъди с пациента по-„елементарни“ неща като здравна култура (какви са причините за различни инфекциозни и неинфекциозни болести и как да се предпазим от тях, как да се закалим, така че да настиваме по-рядко, как да удължим живота си и специално тази част от него, която прекарваме в добро здраве…), нужда от допълнителни ваксини и др. При нас профилактичният преглед се осъществява изцяло от един лекар.

Друга масова практика е да се разчита основно на лабораторни изследвания. Научните данни показват, че подобен подход няма медицинска стойност или тя е много ограничена. Например, възможно е всички кръвни показатели да са в норма, но пациентът да води изключително нездравословен начин на живот без да е наясно с това (напр. повечето хора нямат идея какво е количеството алкохол, което е здравословно да консумират). Работа на лекаря е да уточни рисковите фактори и да помогне на пациента да ги коригира. Ние преглеждаме пациентите си и разговаряме с тях.

д-р Иван Поляков

Д-р Поляков работи като личен лекар в МКЦ Моят лекар от 2015 г. Дейността му се фокусира върху актуализирането на разбиранията за специалността Обща медицина в България и въвеждането на нови за страната ни подходи за превенция и ранно откриване на болестите. Профилът на д-р Поляков в сайта на Поликлиника България е http://poliklinikabg.com/ekip/d-r-ivan-polyakov/

This Post Has 2 Comments
 1. Поздрави, колеги, за доброто начинание и успех по пътя, който сте поели! Надявам се да сте подкрепени и от всички нас, затова избягвайте публикации, започващи с негативна оценка на работата на колегите си. Никой Проф., Диспансерен или за Остро състояние преглед не е 10 мин, това е времето на отбелязването му. Освен това ние преглеждаме ДОБРЕ ПОЗНАТИ ПАЦИЕНТИ, ЧЕСТО ДИСПАНСЕРНИ, т.е.обсъждаме само новите негативни оплаквания и състояния. Реалното време е 20′ и, ако имате стаж, това Ви е ясно. И е за сметка на многобройните админ.дейности, които също се отбелязват с минималния 10-минутен интервал. 60-мин интервал е добър за начален преглед, често това става при записването, когато се запознаваме и с наличната документация.
  Без допълнително заплащане едва ли успявате със 7 проф.прегледа на ден да изработите желаната от Вас заплата, която няма да коментираме поради определеното ниво на културни отношения, отговарящо на този УВАЖАВАН ФОРУМ, който би трябвало да ОБЕДИНИ СЪСЛОВИЕТО НИ, а не да ни противопоставя.

  1. Здравейте, колега,

   По данни на НСИ и Евростат продължаваме да сме сред народите, които пушат най-много, пият най-много алкохол (за 2014 г. 8,9% от българите консумират алкохол на дневна база, а през 2008 г. процентът е бил „едва“ 6,1%), спортуват най-малко (82,7% от българите не отделят никакво време за спорт), хранят се най-нездравословно (над 60% от българите не приемат достатъчно плодове и зеленчуци), имат най-висок процент наднормено тегло и затлъстяване (През 2014 г. 52,8%от българите са били с наднормерно тегло (38,4%) или със затлъстяване (14,4%). През 2008 г. 50,6% са имали проблемно тегло – с наднормено тегло са били 39,1%, а със затлъстяване – 11,5%.)

   Казано на по-прост език в България профилактика НЯМА. Това, че Вие или аз сме прегледали адедкватно 5 – 100 – 1000 – 5000 пациента, е капка в морето и данните потвърждават, че адекватната профилактика е изключение. Ако искаме да решим един проблем, първо трябва да осъзнаем, че имаме такъв. После да го разберем като произход и същност. И накрая да планираме и изпълним решаването му. Можем от криворазбрана солидарност да избягваме една или друга тема, но това не е полезно нито за лекарите, нито за пациентите, нито за никого.

   По отношение на частта от коментара Ви, която смятам за далеч по-полезна за дискусията – да без доплащане е трудно изпълнимо отделянето на толкова време. Може би е и излишно да се отделя толкова време. Не зная – тук е ролята на дискусията и различните мнения. Аз лично не мога да си представя как успявам да проведа мотивиращ разговор (такъв с елементи на мотивационно интервюиране) за под 15-20 мин на тема здравословно хранене, двигателна активност и редукция на теглото. Дори с познат пациент. Какво остава за уточняването на вече съществуващи здравни проблеми, за планиране на по-нататъшните стъпки през следващите няколко месеца и подготвянето на документацията. Може би нямам Вашия опит. Не зная. Споделете Вашия стандарт. Споделете данните от вътрешния си одит. Заповядайте, да участвате в дискусията пълноценно. С радост ще се поуча. 🙂

   Честно казано ми беше трудно да напиша статията с толкова „мек“ тон. Надявам се и сега не звуча твърде агресивно. Но проблем има и той е сериозен. Измираме и не правим нищо по темата…

   С уважение,
   Д-р Поляков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top