skip to Main Content
0883-374-189 admin@igmbg.org
Какво е „Общопрактикуващ лекар“?

Какво е „Общопрактикуващ лекар“?

В нашата здравна система първичният изпълнител на медицинска помощ (де факто общопрактикуващият лекар) изпълнява няколко функции – осъществява профилактична дейност, диагностицира, лекува и проследява повечето от най-разпространените хронични заболявания, диагностицира и лекува повечето от масовите остри заболявания, взима решения за нуждите от допълнителни изследвания, консултации, хоспитализации и т.н. Същевременно този лекар е натоварен с функцията да бъде “gatekeeper”, т.е. да ограничава разходите за здравеопазване в страната. Това не е непознат модел – подобни модели има в голям брой западноевропейски страни.

Личните лекари са служители в и обичайно собственици на лечебни заведения за първична медицинска помощ. Те могат да имат или да нямат договор с НЗОК, въпреки че изцяло платената дейност е по-скоро изключение за България.

Финансирането на ОПЛ се формира от три “стълба” (цитираните по-долу суми са заложените в Национален рамков договор 2018):

– Капитация заплащана от НЗОК: заплащане на “глава” – според броя записани в практиката му пациенти (получава такова заплащане само за осигурените пациенти). Размерът е 1,45 лв. на месец за пациент под 18г.; 1,11 лв. за пациенти между 18 и 65 г.; 1,52 лв. За пациенти над 65 г. Приема се, че това е заплащането на личния лекар за всички прегледи по повод на болест, която не попада в списъка на диспансеризациите. Става ясно, че, ако един пациент на възраст 30 години, посети личния си лекар два пъти за една година с оплаквания от болно гърло, например, личният лекар ще получи 6,66 лв. за преглед.

– Извършена дейност заплащана от НЗОК:

– Програма “Детско здравеопазване”, т.нар. “Детска консултация” – заплаща се за всеки профилактичен преглед като размера зависи от възрастта на детето и варира между 9,00 лв. и 11,50 лв. (минимална продължителност 10 мин.)

– Профилактични прегледи на пълнолетни пациенти (веднъж в годината) – 12,00 лв.; от тази година съществуват и вторични профилактични прегледи – 9,00 лв. Например – ако при профилактичен преглед се установи, че пациентът е със затлъстяване и бъдат дадени съответни препоръки, ОПЛ вече получават 9,00 лв., ако пациентът дойде с допълнителни въпроси по темата. (минимална продължителност 10 мин.)

– Имунизации: 5 лв. за поставяне на ваксина на възрастен, 6 лв. за поставяне на дете (самите ваксини се предоставят от Регионалните здравни инспекции)

– Програма “Майчино здравеопазване” – 9,00 лв. за проследяване на бременна жена. В големите градове практически винаги тази дейност се осъществява от акушер-гинеколог.

– Диспансерни прегледи (на диспансеризация от ОПЛ подлежат значителна част от най-разпространените болести като артериална хипертония, захарен диабет тип 2, хипотиреоидизъм и др.) – 9,50 лв. за преглед на пациент с едно заболяване, 12,40 лв. за преглед на пациент с две диспансерни заболявания, 13,50 лв. за преглед на пациент с три и повече диспансерни заболявания. (минимална продължителност 10 мин.)

– Платена дейност – всеки ОПЛ сам определя ценоразписа си. Тук попадат издаването на медицински свидетелства, ученически бележки и др.

Личните лекари, бидейки собственици на фирмите, които отговарят за обслужването на пациентите, сами финансират цялата си дейност. Това включва разходите за персонал (собствените доходи, медицинска сестра, наети лекари, почистване), режийни (ток, вода, отопление, наем), други консумативи (софтуер, игли и спринцовки, медикаменти за случаи на спешност, принтер и консумативи за него и т.н.), данъци и осигуровки и т.н.

Всяко тримесечие личният лекар получава определено количество направления за изследвания и консултации. По същество те представляват ваучери на определена стойност и могат да бъдат “осребрени” в съответните лаборатории или от съответните изпълнители на специализирана медицинска помощ (СИМП, специалисти работещи “по каса”), напр. специалист АГ, ендокринолог и др. Количеството направления е ограничено и често се изчерпва преди края на тримесечието.

Личните лекари са задължени да осигуряват денонощна здравна грижа на пациентите си. Тъй като това е неизпълнимо от един единствен жив човек, обичайно това се случва чрез договор с друго лечебно заведение, което разполага с неотложен (НЕ СПЕШЕН) кабинет. Неотложно състояние е такова, при което съществува опасността да се развие животозастрашаващо състояние – напр. ако ухапан от кърлеж пациент не се срещне с лекар в продължение на дни, нараства рискът от заразяване с Лаймска болест, но реално няколко часа разлика не са от голям значение. От друга страна спешност съществува, когато е застрашен животът на пациента – напр. при тежка травма при пътно-транспортно произшествие.

д-р Иван Поляков

Д-р Поляков работи като личен лекар в МКЦ Моят лекар от 2015 г. Дейността му се фокусира върху актуализирането на разбиранията за специалността Обща медицина в България и въвеждането на нови за страната ни подходи за превенция и ранно откриване на болестите. Профилът на д-р Поляков в сайта на Поликлиника България е http://poliklinikabg.com/ekip/d-r-ivan-polyakov/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top
Back To Top