skip to Main Content
0883-374-189 admin@igmbg.org

Профилактичен преглед – защо е нужен?

На много хора рядко им остава време и рядко се сещат да се образоват медицински дори на базови теми като собствената си анатомия. Други правят значителни усилия в тази посока.

Но интернет е пълен, както с адекватна медицинска информация, така и с чисто рекламни съобщения, маскирани като медицинско ограмотяване. Зад тях се крият методи на диагностика и лечение, които варират от остарели методи, заместени от по-добри, през все още експериментални и недоказани подходи до откровена шарлатания. Там някъде се прокрадват дори злонамерени “сензации”, чиято единствена цел е да търсят популярност и да сеят разруха.

От друга страна в забързаното ежедневие човек често пренебрегва някои дребни физически несгоди или пропуска някои обективни симптоми, които обаче нямат субективно изражение – високо кръвно, висока кръвна захар и др.

За да се ориентира в информационния поток или да навакса липсващите си знания поне частично, както и, за да бъдат уточнени “подмолните” симптоми на болестите убийци (артериална хипертония, захарен диабет и др.) пациентът трябва да се срещне с лекар.

Именно тук идва мястото на годишния профилактичен преглед.

Как ние си представяме (и провеждаме) профилактичния преглед?

Детайлен, изчерпателен, технологично обезпечен.

  1. Първата част е свалянето на анамнеза – нещо, което се учи в едва втори курс от медицинското обучение. По същество представлява структурирано интервю с огромен брой разнообразни въпроси.
  2. Свалянето на статус е следващата част. Това е частта, която повечето пациенти си представят като преглед – “преслушване, пречукване, оглеждане на гърлото и т.н.”.
  3. Третата част от всеки преглед са изследванията – образни (ехография, рентген и др.), електрографски (ЕКГ, ЕЕГ, ЕМГ и др.), лабораторни (кръвни, урина и т.н.) и др. Различните лекари притиснати от времето, материалната си обезпеченост и ограничени от човешката си природа се справят със задачата различно успешно. За съжаление, всеки пациент е попадал при лекар, който след едва 2-3 въпроса дава терапия.
  4. Последната и най-важна част от всеки преглед – “Назначаването на терапия” също често се подценява. Голяма част, както от лекарите, така и от пациентите, са привикнали с вече остарелия патерналистичен модел. Лекарят дава няколко прости инструкции и темата приключва. Всеки лекар от нашия екип вярва, че, за да бъде наистина полезен на пациента си, е необходимо да отдели достатъчно време, за да обясни възможно най-детайлно всяка дадена препоръка и нуждата и ползата от прилагането й.

Накратко, нашият профилактичен преглед (за пациенти над 18 г.) включва:

  • подробна анамнеза
  • подробен статус, вкл. оценка на зрителна острота, образни изследвания (ехография на корем и щитовидна жлеза), електрографско изследване (ЕКГ)
  • изследване на урина
  • даване на препоръки и тяхното разясняване.

Ако е необходимо, се дават препоръки за допълнителни изследвания и консултации. Винаги, когато е възможно, те биват обезпечени с ресурс от НЗОК (направления).

За съжаление, НЗОК все още “не знае” за голям брой методи на изследване и диагностика (напр. единственото изследване за бактерията Хеликобактер пилори, която е причинител на стомашни язви и рак на стомаха, което НЗОК заплаща е гастроскопия с биопсия в рамките на пролежаване в болница, въпреки че съществуват и други достатъчно добри методи като фекална проба и дихателен тест), а ресурсът, който предоставя на ОПЛ, е доста ограничен (напр. направленията за консултации, които се отпускат са по около 1 на човек за година. Това означава, че дори само да консултираме всички жени с АГ веднъж в годината, което е абсолютно задължително от медицинска гледна точка, половината от направленията са изчерпани. А какво да правим с всички остри случаи, хора с хронични заболявания и т.н.?).

Ние се стремим да бъдем верен партньор в грижата за Вашето здраве. За целта обаче се нуждаем от Вашето съдействие. Ако не ни посетите за преглед, няма как да Ви бъдем полезни в пълна степен. Потърсете ни, за да постигнем заедно за Вас дълъг живот в добро здраве.

д-р Иван Поляков

Д-р Поляков работи като личен лекар в МКЦ Моят лекар от 2015 г. Дейността му се фокусира върху актуализирането на разбиранията за специалността Обща медицина в България и въвеждането на нови за страната ни подходи за превенция и ранно откриване на болестите. Профилът на д-р Поляков в сайта на Поликлиника България е http://poliklinikabg.com/ekip/d-r-ivan-polyakov/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top
Back To Top