skip to Main Content
0883-374-189 admin@igmbg.org
Как НЕ СИ представяме профилактичния преглед?

Как НЕ СИ представяме профилактичния преглед?

Съгласно Националния рамков договор (с него се уреждат правилата за функциониране на всички дейности финансирани от НЗОК („касата“)), минималната продължителност на профилактичния преглед е 10 минути.

Ясно е, че толкова кратко време е достатъчно само за много повърхностен разговор и съвсем груба оценка на телесните функции. От друга страна НЗОК заплаща на личните лекар между 9 и 12 лв. за профилактичен преглед в зависимост от възрастта на пациента. Ясно е как се стига до там много пациенти да чувстват, че са обгрижени повърхностно и „на конвеир“.

Ние предвиждаме 60 минути за всеки годишен профилактичен преглед.

Много платени (от частен застрахователен фонд или със собствени средства) услуги функционират като пациентът преминава през редица специализирани лекарски кабинети последователно. От една страна това води до значителен разход на време за пациента, от друга води до завишаване на цената.

И в крайна сметка пациентът твърде често си тръгва недообгрижен – всеки специалист обръща внимание само на органите и системата, в които е специализирал, забравяйки, че пред него стои цял човек. Освен това, когато пациентът преминава през поредица от кабинети, често никой от лекарите по пътя не поема ангажимента да обсъди с пациента по-„елементарни“ неща като здравна култура (какви са причините за различни инфекциозни и неинфекциозни болести и как да се предпазим от тях, как да се закалим, така че да настиваме по-рядко, как да удължим живота си и специално тази част от него, която прекарваме в добро здраве…), нужда от допълнителни ваксини и др. При нас профилактичният преглед се осъществява изцяло от един лекар.

Друга масова практика е да се разчита основно на лабораторни изследвания. Научните данни показват, че подобен подход няма медицинска стойност или тя е много ограничена. Например, възможно е всички кръвни показатели да са в норма, но пациентът да води изключително нездравословен начин на живот без да е наясно с това (напр. повечето хора нямат идея какво е количеството алкохол, което е здравословно да консумират). Работа на лекаря е да уточни рисковите фактори и да помогне на пациента да ги коригира. Ние преглеждаме пациентите си и разговаряме с тях.

д-р Иван Поляков

Д-р Поляков работи като личен лекар в МКЦ Моят лекар от 2015 г. Дейността му се фокусира върху актуализирането на разбиранията за специалността Обща медицина в България и въвеждането на нови за страната ни подходи за превенция и ранно откриване на болестите. Профилът на д-р Поляков в сайта на Поликлиника България е http://poliklinikabg.com/ekip/d-r-ivan-polyakov/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top
Back To Top